Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, küresel ekonomideki yavaşlama ile birlikte dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'in ilave ekonomik teşviklere gidebileceği beklentisinden destek buldu. Bakır son üç günde ilk kez yükselirken, çinko, kurşun ve aluminyum da değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), iki günlük düşüşünü tersine çevirdi ve  yüzde 0.7 yükselerek ton başına 8,240 dolara çıktı. Bu kontrat, Beijing saati ile 11:26'da 8,231 dolar seviyesinde seyrediyordu. Çinko yüzde 0.8 yükselerek ton başına 2,051 dolara çıkarken, aluminyum yüzde 0.2 primle ton başına 2,087 dolara ulaştı.

Çin'de hisse senetleri, hükümetin ekonomik yavaşlama karşısında canladırma tedbirlerine gideceği spekülasyonu üzerine son üç haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Economic Information Daily, ülkenin 2015 yılına kadar demiryolu altyapısına 2.3 trilyon yuan (370 milyar dolar) yatırmayı planlamakta olduğunu kaydetti.

Hangzhou'da Yongan Futures Co. analistlerinden Wu Jianjian, "Çin'de politika yapıcıların ekonomiye daha fazla likidite enjekte etmesi bekleniyor ve bu beklenti insanları metal konusunda daha iyimser olmaya sevkediyor" dedi ve "Küresel ekonominin yavaşlamakta olduğuna ilişkin haberler, hükümetler üzerindeki baskıları artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi borç sorununun yoğunlaşması ile birlikte bu yıl için küresel büyüme tahminini düşürdü ve ABD ve Avrupa'daki yetkililerin ekonomilerine yönelik tehditleri giderememesi durumunda, çok daha yavaş bir büyüme olacağı uyarısında bulundu. Çin'in büyüme tahmini de 0.2 yüzde puanı düşürülerek, 2012 yılı için yüzde 7.8'e ve 2013 yılı için yüzde 8.2'ye çekildi.

Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.8 yükselerek pound başına 3.748 dolara çıktı. Ocak teslimatı bakır kontratı ise, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.8 çıkışla 59,380 yuana (9,443 dolar) geldi.