Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel yatırımcıların Asya'daki büyümenin gelişmiş ekonomileri sollayacağı iyimserliği üzerine Asya varlıklarına akan fonun artmasıyla Asya paraları, Tayvan doları ve Malezya ringgiti öncülüğünde değer kazandı.

Tayvan'ın ihracatı Etlül'de yüzde 10.4 yükselerek, son 7 ayın ilk sıçramasını kaydetti ve ekonomistlerin yüzde 1 artış tahminini aştı. Uluslararası Para Fonu bugün Asya'daki gelişmekte olan ekonomilerin bu yıl yüzde 6.7 büyüyeceğini öngörerek, gelişmiş ekonomilerin 2 katının üzerinde büyüme tahmininde bulundu. Ringgit, Çin'in büyümesinin bu yıl hızlanarak, Malezya mallarının talebini destekleyeceği iyimserliğinden beslendi.

Asya varlıkları için risk iştahının yüksek olduğunu belirten Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, Asya'daki büyümenin daha güçlü algılanmasının, Asya paralarını desteklediğini söyledi.

Tayvan doları, ABD doları karşısında yüzde 0.4 oranında ralli yaparak 29.29 seviyesine, ringgit de yüzde 0.4 değerlenerek 3.0647 düzeyine çıktı. Tayland bahtı ve Singapur dolarları yüzde 0.1'er güçlenerek sırasıyla 30.63 ve 1.2285'ten işlem gördü.

Yabancı yatırımcılar sattıklarının 417 milyon dolar üzerinde Endonezya, Filipin, Güney Kore ve Tayvan hissesi satın aldı.

IMF, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin derinleştiği gerekçesiyle küresel büyüme tahminlerini düşürdü ve ABD ve Avrupa'daki yetkililer gerekli adımları atmazsa dünya ekonomisinin "daha ciddi yavaşlayacağı" konusunda uyardı. Küresel büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3.3 ile 2009'daki resesyondan bu yana en düşük seviyesinde belirleyen IMF, 2013 büyümesini de yüzde 3.6 olarak öngördü.