Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının bugün Lüksemburg'da krizi görüşmek üzere yapacakları toplantı öncesi değer kaybetti. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Japonya hariç Asya hisseleri yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.3'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 08:34'te 270.70 puana indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.1 geriledi. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.2 tırmandı.

27 üyeli Avrupa Birliği'nin (AB) maliye bakanları, 18-19 Ekim'de Brüksel'de yapılacak liderler zirvesi öncesi bugün Lüksemburg'da biraraya gelecek.

17 üyeli Euro Bölgesi'nin maliye bakanları dün Lüksemburg'da gerçekleştirdikleri toplantı sonrası, bölgenin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) büyüklüğünü 500 milyar euro (649 milyar dolar) olarak açıkladı. Bakanlar ayrıca, yakın bir zamanda daimi fondan yararlanmak için başvurma olasılığı en yüksek ülke olan İspanya'nın, bu çağrıda bulunmaya çok yakın olmadığını da kaydettiler.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel bugün, Euro Bölgesi maliye bakanlarının dün Yunanistan'ın bütçe açıklarını daraltma ve ekonomisini yeniden şekillendirme çabalarını övmesi ve bunun da ülkenin yardım almaya devam edeceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından, 2009 yılında krizin başlamasından bu yana ilk kez Atina'yı ziyaret edecek.

Gösterge endeks Stoxx 600 dün, Dünya Bankası'nın Doğu Asya için büyüme tahminini düşürmesinin ardından 28 Eylül'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Ancak endeks halen bu yıl, Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in tahvil alım programlarını genişletmesinin desteği ile yüzde 11 yükselmiş durumda.