Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bilanço döneminin başlamasıyla kazanç öngörüleri gündeme gelmeye başladı. Wells Fargo&Co.'nun analistlerinden Gina Martin Adams, Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan şirketlerin kazançlarının "kötü" bir çeyrek sinyalini verdiğini söyledi.

Dünyanın en büyük tohum şirketi Monsanto Co. ve en büyük spor ürünü şirketi Nike Inc., New York Borsası'nda işlem gören ve kazançlarının düştüğünü açıklayan şirketler arasında yer alıyor. Bloomberg verileri, analistlerin 3. çeyrek kazançlarının 2009'dan bu yana görülen ilk gerilemede yüzde 1.7 düşeceğine işaret ediyor.

Adams, "ABD'deki resesyon acil görünmese de, kazançlar oldukça hızlı azalıyor" diyerek, önceki güçlü ihracat ve yatırım duyarlılığı yopun sektörlerin, ekonomik ve politik belirsizlikten olumsuz etkilenerek, endeksteki kazançları aşağı çektiğini belirtti.

Kârlarda, ekonomideki düşük büyüme hızına rağmen beklentinin üzerindeki yükseliş, S&P 500 Endeksi'ni, boğa piyasasının başladığı Mart 2009'dan  bu yana iki katına tırmandırdı. Ancak gelir büyümesi 30 Haziran'da sonlanan 3 ayda yatay kaldı.

Bu zamana kadar bilançolarını açıklamış olan S&P 500 şirketleri, kazançlarında ortalama yüzde 2.1 düşüş kaydetti. Endekste yer alan şirketlerin şimdiye kadar yalnızca 26'sı analistlerin tahminini ortalama yüzde 1.9 oranında aştı.

Adams, "Bu kazançlar önümüzdeki aylarda beklememiz gereken hareketleri gösteriyorsa, o zaman üçüncü çeyrek kazanç dönemi çirkin görünecektir" dedi.