Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesiyle ilgili olarak, ''Biz seçim bütçesi yapmadık, savaş bütçesi de yapmadık'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013-2015 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığı basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP'nin önemli hedeflerinden birinin israfın azaltılması olduğunu söyledi.

2012 yılında kamudaki bütün mal ve hizmet alımlarının yaklaşık olarak 33 milyar 396 milyon lira olmasını öngördüklerini belirten Şimşek, ''Bu da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yaklaşık yüzde 2,3'üne denk geliyor. 2013'te nominal olarak kamu mal ve hizmet alımının hemen hemen hiç değişmeyeceğini öngörüyoruz. GSYİH'ye göre de azalacak, yüzde 2,1'e inecek. Bu önemli bir husus'' diye konuştu.

Yeni Taşıt Kanunu Taslağı'nın bitirilerek Başbakanlık'a sevk edildiğini, güvenlik birimleri ve Güneydoğu Anadolu hariç olmak üzere kamu lojmanlarının azaltılmasını da hedeflediklerini anlatan Şimşek, dışarıdan bir gözle de kamu harcamalarının gözden geçirilmesinin gündemde olduğunu bildirdi. Şimşek, ''Bazen kamu kendi harcamalarını gözden geçirirken köreliyor. Acaba dışarıdan baktırsak nasıl bir görüntü var, ona da bakacağız'' dedi.



-KDV iadeleri

Şirketlerin KDV iadelerini alamadıkları yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Şimşek, 3 tür KDV iadesi yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Birincisi belli bir büyüklükteki şirketler için biz hiçbir teminat istemeden 3 gün içerisinde iadeleri yapıyoruz. İkinci husus teminat. Eğer bir şirket teminat verirse hemen iadede buluyoruz. Üçüncüsü şirket teminat vermeyecekse o zaman en hızlı şekilde belgeler üzerinden incelemeyi yaparak iadeyi veriyoruz. İade için belgelerin sağlıklı olması lazım, sahte belge olmaması lazım. En fazla şikayet aldığımız kategori iade için teminat getirmeyen şirketler. Fakat bizim mutlaka ve mutlaka incelemeyi tamamlamadan iade yapmamız mümkün değil.''



-Seçim bütçesi de savaş bütçesi de yapılmadı

Bir gazetecinin ''Bütçe açığını 1 puan yüksek tutan bazı hususlar arasında güvenlik harcamalarını mı, yoksa seçim etkisini mi görüyorsunuz'' sorusu üzerine Şimşek, ''Biz seçim bütçesi yapmadık, savaş bütçesi de yapmadık. Fakat şöyle hususlar var. Örneğin Büyükşehir Belediye tasarısı gitti Meclis'e. Merkezi bütçeden mahalli idarelere yaklaşık yıllık 4 milyarlık aktarım öngörüyor. Bu husus geçen sene OVP'yi yaparken gündemde yoktu. İkinci olarak geçen senenin sonlarında intibak yasası çıkarıldı. Orada da 3 milyar liralık yıllık etki var'' diye konuştu.



-''10 numara yağ konusunda radikal bir tedbir aldık''

Şimşek, başka bir soru üzerine de 10 numara yağ sorunu ile mücadele çerçevesinde ÖTV'de tecil-terkin ve indirimli oran sisteminden vazgeçilerek iade sistemine geçilmesine ilişkin şunları kaydetti:

''10 numaralı yağa ilişkin radikal bir tedbir alınacağını söylemiştim. Radikal bir tedbir aldık. Oradaki tecil-terkin sistemine son verdik. Önce vergisini ödeyecek. Bu samimi sanayicimiz açısından bir baş ağrısı gibi görülebilir. Ama biz sanayicimize iade konusunda elimizden gelen her türlü kolaylığı göstereceğiz ve en kısa bir şekilde iadeleri yapmaya çalışacağız. Ama bu işi istismar edenlerin kapısı da kapanmıştır. Bu anlamda baktığımız zaman bizim kamu harcamalarını rasyonalize etme, kayıt dışılıkla mücadele anlamında, gelir vergisi reformu çerçevesinde imtiyazların istisnaların azaltılması, kaldırılması yönünde çabalarımız olacak tabi. Bu tür tedbirler üzerinde, kamu maliyesini iyileştirecek adımlar üzerinde çalışıyoruz.''



-Kalkınma Bakanı Yılmaz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da ekonominin sadece ekonomik konulardan ibaret olmadığını, çeşitli sektörel politikalarıyla birlikte bir bütünlük teşkil ettiğini belirterek, ''OVP'de sektörler bazında detaylı bir şekilde bölgesel ve sektörel politikaları görme şansınız olacak'' dedi.

Bakan Yılmaz, bir soru üzerine Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki yatırımların geçen yıl 27,8 milyar lira, bu sene ise 33 milyar lira olduğunu, yatırımların devam ettiğini söyledi.