Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konut sahipleri, şehirler ve şirketlerin borçlanmayı azaltmasıyla ABD'nin borcu, ekonomisinin büyüklüğüne oranla 6 yılın en düşük seviyesine geriledi ve kredi kuruluşlarının not indiriminin önemini azalttı.

ABD'nin federal, eyaletler ve tüketicilerinin toplam borçları, gayrisafi yurtiçi hasılasının 3.29 katına gerileyerek 2006'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Bu oran 4 yıl önce 3.59 katında seyrediyordu. Özel sektörün borçlanması da 4 trilyon dolar azalarak 40.2 trilyon dolara düştü.

Borçlanmanın azalması, dünyanın en büyük ekonominin Büyük Depresyon'dan bu yana gördüğü en kötü finansal krizinden toparlanması için yaptığı harcamaları fonlamak üzere tahvil satan ABD Hazine Bakanlığı için daha az rekabet anlamına geliyor.

Tahvil, hisse senedi ve Döviz piyasalarının ABD'nin kredi itibarının, Standard&Poor's'un 2011'de ülkenin AAA olan kredi notunu düşürdüğü zamandan daha yukarıda olduğuna işaret etmesine rağmen, kredi kuruluşları bu gelişmeyi göz ardı ediyor.

Birçok kişinin söz konusu Hazine varlıkları olduğunda reyting kuruluşlarına kulak asmadığını, ABD Hazine kağıtlarının risksiz varlık olarak algılanmayı sürdürdüğünü belirten Federated Investors'ın hükümet ve tahvil bazlı varlıkları birimi müdür yardımcısı Donald Ellenberger, bu algı değişinceye kadar Hazine varlıklarının talebinin yüksek olacağını öngördü.