Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ve Çin arasındaki ada krizi ve Çin'deki ekonomik yavaşlamanın, kurumsal kazançları baskılaması üzerine Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 ayın en düşük seviyesine işaret etti.

Satışlarının yüzde 14'ünü Çin'de gerçekleştiren inşaat ekipmanı üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 1.4 değer kaybetti. Toyota Motor Corp., Çin'deki satışlarının düştüğünü açıklamasının ardından yüzde 1.8 düştü. Steel & Tube Holdings Ltd., demir madeni üreticisi Arrium Ltd.'ın şirketin Yeni Zelanda'daki birimindeki tüm hisselerini iskontolu satmasının ardından yüzde 7.9 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 120.68 puana düşerek 12 Eylül'den bu yana en kötü düzeyine işaret etti. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 4 hisse değer kaybetti. ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa Inc., küresel alüminyum tüketimi tahminini Çin ekonomisindeki yavaşlama gerekçesiyle aşağı çekti.

Çin'deki yavaşlamanın küresel etkilerinin net olarak görülmeye başlandığını ve bunun Alcoa'nın rakamlarından da anlaşıldığın belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yöneticilerinden Nader Naeimi, hisse senedi piyasalarının oldukça güçlü bir koşu yaptığını, bu sebeple bir miktar düzeltmenin şaşırtıcı olmayacağını, aksine sağlıklı olacağını savundu.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.7, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.2, Singapur'daki Straits Times Endeksi yüzde 0.9 ve Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 düştü. Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 gerilerken, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmedi.