Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, euroda kalma mücadelesinde bir turu daha atladı. Almanya Şansölyesi'nden destek alan Samaras, Avrupalı maliye bakanlarından da bir sonraki kredi diliminin de yolda olduğunun sinyalini gördü.

Troyka olarak bilinen uluslararası denetmenler, Samaras'ın 3 partili koalisyonunun, 13.5 milyar euroluk  yeni bütçe kesintileri için desteğini garantilemesiyle sonuçlanan 1 haftanın ardından yeniden Atina'ya döndü.

Merkel'in Yunanistan ziyaretinin, "uluslararası tecritin kırılmaya başladığını" kanıtladığını söyleyen Samaras; "Bu tecrit de bizim hatalarımızdan kaynaklanıyordu. Bir ülkedeki siyasi erk ve çizilen tablo, o ülkenin kredibilitesini gösterir" dedi.

Avrupa'nın en güçlü lideri Merkel, Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtimalini ilk kez dillendirdiğinin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmesinin ardından ve Samaras'ın kemer sıkma karşıtı partilere karşı zafer almasının 4 ay sonrasında 2007'den bu yana ilk kez ülkeyi ziyaret etti.

Yunanistan'a verilen en önemli mesajın, "Kendi üzerinize düşeni yapın; biz de sizi destekleyeceğiz" şeklinde öne çıktığını belirten Londra'daki Mizuho International'ın baş Avrupa ekonomisti Riccardo Barbieri, bu durumun iki ay önce bile tahayyül edilemediğini, Yunanistan, Troyka'nın taleplerini karşılamaya yaklaştıkça, Almanya'nın da yeni paketi desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.