Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, yatırımcıların bu ayki tahvil itfaları öncesi alım yapmaları ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Alman tahvillerine göre daha iyi bir performans gösterdi.

Belçika tahvlleri ralli yaptı ve bunun sonucu 10 yıllıkların faizi rekor seviyeye düştü. Avusturya borçlanma kağıtları da değer kazandı. İspanya tahvilleri, Başbakan Mariano Rajoy'un Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüşmek üzere Paris'e gitmesi ile birlikte, son üç günde ilk kez yükseldi. Almanya'nın beş yıl vadeli tahvilleri, bugünkü 3.1 milyar euroluk (4 milyar dolar) borçlanma kağıdı satışının ardından düştü. İtalya, toplam 8 milyar euro tutarında, 12 ay ve üç ay vadeli bono satışı yaptı.

Londra'da Royal Bank of Canada faiz stratejisti Norbert Aul, kredi notlarının AAA seviyesinin altında olan ülkelerin tahvillerini işaret ederek, "Piyasanın dikkatleri şu anda yarı çekirdek ülkelerin tahvilleri üzerinde toplandı" dedi ve "Fransa kağıtları itfalar öncesi ralli yapıyor. Avusturya ve belçika kağıtları da bu yönde hareket ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Fransa'nın 0 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 12:27'de yüzde 2.19'a indi. Bu hareket sonucu, aynı vadeli Alman tahvillerinin faizi ile aradaki fark sekiz baz puan daralarak 69 baz puana geriledi. Spread olarak adlandırılan bu veri, 5 Ekim'de 82 baz puana çıkarak, 4 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.

10 yıl vadeli belçika tahvillerinin faizi ise dört baz puan düşerek, yüzde 2.387 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. 30 yıl vadeli tahvillerin faizi de yüzde 3.227 ile rekor seviyeye indi. Avusturya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz iki baz puan düşerek yüzde 1.99'a geldi.