Babacan: "En kapalı oturumlara bile" iştirak edilecek
Babacan, IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarına katılmak üzere geldiği Japonya'da kendisinin "en kapalı oturumlara bile" iştirak edeceğini söyledi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''küresel ekonominin görünümünün pek iç açıcı olmadığını'' belirterek, ''Küresel ekonomiyle ilgili pek çok kararın verilmesi, adımın atılması gereken bir dönemdeyiz'' dedi.
Babacan, IMF (Uluslararası Para Fonu) ve Dünya Bankası yıllık toplantılarına katılmak üzere geldiği Japonya'da Türkiye Bankalar Birliğinin verdiği resepsiyonun çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Toplantılar vesilesiyle geniş bir ekiple Tokyo'ya geldiklerini belirten Babacan, Türkiye'nin 2009 yılında bu toplantılara ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
Babacan, ''Tokyo;da olmalarının asıl sebebinin toplantıların resmi bölümlerine katılmak ve katkıda bulunmak olduğunu'' belirterek, bu toplantıların aynı zamanda ''ekonomi ve finans fuarı'' şeklinde olduğunu vurguladı.
Her sene en az 10 ila 15 bin kişinin bu toplantılar vesilesiyle bir araya geldiğini söyleyen Babacan, pek çok bakan, merkez bankası başkanının yanı sıra, finans sektöründen de oldukça üst düzey temsilin söz konusu olduğunu kaydetti.
Görüşmelerin yanı sıra ikili görüşmelerinin de yoğun olacağını ifade eden Babacan, Japonya'nın devlet kuruluşları, bazı bankalar, şirket yöneticileri ile görüşme ve toplantılarının olacağını söyledi.
''Görüşmelerimizi kamu ve özel sektör diye ikiye ayırabiliriz'' diyen Babacan, şunları söyledi:
''Bu toplantılar enteresan bir dönemde meydana geliyor. Küresel ekonominin görünümünün pek de iç açıcı olmadığı bir dönemde yapılıyor. En son açıklanan rakamlara göre tüm dünyanın büyüme beklentileri, hem bu yıl hem de gelecek yıl için aşağı doğru revize edildi. Avrupa ekonomilerinin beklentileri ile, gelişmekte olan ülkelerin dahi büyüme rakamları aşağı doğru revize edildi''
Babacan, ''küresel ekonomiyle ilgili pek çok kararın verilmesi, adımın atılması gereken bir dönemde olunduğunun'' altını çizerek, bu toplantılarda hem kapalı, hem de açık oturumların olacağını ve kendisinin ''en kapalı oturumlara bile'' iştirak edeceğini söyledi.
''Genel bir durum tespiti yapacaklarını'' kaydeden Babacan, bu toplantılar vesilesiyle birçok meslektaşı ile de istişareler yapacağını dile getirdi.
Bu toplantıların ardından kasım ayının başında Meksika'da G-20 toplantıları olduğunu söyleyen Babacan, G-20 toplantılarında buradaki çalışmaları daha ileri götürme imkanları olacağını anlattı.
-Japonya'nın ekonomik sorunları
Japonya'da yaşanan ticari sorunlara da değinen Babacan, Japonya'nın kendi iç ve dış sorunlarının Japon ekonomisini etkilediğini belirterek şunları kaydetti:
''Hem ABD ekonomisindeki ve iç pazarındaki sıkıntılar, hem de Avrupa'nın iç pazarındaki problemler, Çin'in büyümesindeki aşağı doğru revizyonlar, Japonya'nın ihraç pazarındaki problemleri de beraberinde getirmiş oldu''
''İhracat pazarında yaşanan sorunların Japonya'nın ekonomisinde de bir miktar etkisinin olduğunu'' belirten Babacan, ''deprem ve tsunami felaketinden sonra Japon hükümetinin yaptığı yatırımlar ve bu felaketten çıkış çabasının Japon ekonomisine bir miktar büyüme'' getirdiğini anlattı.
''Bunun yanında Japonya'da çok ciddi oranlarda kamu borcu var'' diyen Babacan, bu ülkenin nükleer santralleri devreye çıkarmasının ardından onlarca yıldır ilk defa ticari açığı olduğunu belirtti.
-Çin delegasyonunun toplantılara katılmaması
Çin delegasyonunun toplantılara katılmaması hakkında da kısa bir değerlendirme yapan Babacan, Çin delegasyonunun, Japonya ile arasında yaşanan ihtilaflı adalar meselesi yüzünden gelmediğini belirterek, ''Bu konu iki devlet arasında olan bir husus'' dedi.
Babacan, ''Türkiye'nin bu konuyu sadece izlediğini'' vurgulayarak, ''bu konunun barışçıl yollardan, uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesini umduklarını'' sözlerine ekledi.