Soros: Çin'deki yavaşlama tüketimin azalmasından kaynaklanıyor
Milyarder yatırımcı Soros, Çin'in, hanehalkı harcamalarının payındaki düşüşten ötürü yavaşladığını savundu
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde artan yavaşlama endişelerini yorumlayan milyarder yatırımcı George Soros, Çin'in büyümesinin, hanehalkı harcamalarının ülke ekonomisindeki payının azalmasından ötürü yavaşladığını öne sürdü.
Soros, bu zamana kadar işe yaramış olan büyüme modelinin artık tüketimin, gayrisafi yurtiçi hasıladaki payının üçte birine gerilemiş olmasından ötürü hızını kaybetmiş olduğunun altını çizerek, merkez bankacıların bu büyüme modeline ayak uydurmasının gerektiğini belirtti.
Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7.6 büyüyerek son 3 yılın en düşük hızına işaret etti. IMF bu ay Çin'in 2012'ye ait büyüme tahminini yüzde 8'den yüzde 7.8'e düşürerek 1999'dan bu yana en yavaş büyümesi olacağı şeklinde öngördü.
Ünlü yatırımcı, üresel merkez bankalarının, büyümeyi desteklemek üzere attıkları öngörülmedik adımların "depresyonu" önlemek için gerekli olduğunu, ancak bu teşvik programlarından enflasyonu uyanırmadan çıkılıp çıkılamayacağının hâlâ büyük bir soru olarak ortada durduğunu söyledi. Teşvik programları Fed'in 3. turuna başladığı tahvil alım programı ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizi yüzde 0.75 ile rekor düşük seviyede tutmasını kapsıyor.
Merkez bankalarının "iki aşamalı manevra" gerektiren bir hamle içinde olduğunun altını çizen Soros, "Öncelikle gereken parayı bulmaları, ardından da bu parayı ortadan kaldırmaları gerekiyor" dedi.
Soros, bunu aşmanın mümkün olduğunu, ancak henüz aşılmadığını, o zamana kadar daha hızlı enflasyon riskinin oldukça gerçekçi bir beklenti olduğunu belirtti.