Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin perakende satışlarının beklentinin üzerinde gelmesinin riskli varlık taleplerini desteklemesiyle Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde değer kazandı.

ABD'de perakende satışlar geçtiğimiz ay yüzde 1.1 artışla, yüzde 0.8 beklentisini aştı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Avrupa Birliği'nin 18 Ekim'de başlayacağı ve borç krizinin görüşüleceği zirvesinin öncesinde son 1 haftanın en büyük sıçramasına işaret etti. Çin'in ihracatları Eylül'de son 3 ayın en büyük artışını kaydetti.

ABD'den gelen olumlu perakende satış verisiyle birlikte Çin ve Avrupa'ya ilişkin beklentilerin Asya paraları alımlarını artırdığını belirten Macquarie Bank Ltd.'ın sabit gelir ve Döviz müdürü Nizam Idris, altta yatan iyimser tonun etkisiyle hisse senetlerinin ralli yaptığını, Asya paralarının da yararlandığını söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değerlenerek 1,107.13'e çıktı. Filipin pezosu ve Hint rupisi yüzde 0.2'şer güçlenerek sırasıyla 41.397 ve 52.9126'den işlem gördü. Malezya ringgiti yüzde 0.1 primle 3.0585 düzeyine yükseldi.

Japonya hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 7 ayın en yükseğine yakın seyretti ve büyük bir değişiklik kaydetmedi. Yenin 4. gününde gerilemesi ve Kospi Endeksi'nin Ekim'den bu yana en büyük sıçramasını yapmasıyla won, dolar karşısında en güçlü seviyesine tırmandı.