Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'dan resmi kurtarma isteme konusunda direnen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kurtarma paketi şartlarında Almanya'nın direncini kırabilecek şekilde pazarlık edebilmek için piyasalarda yeni bir çalkantı döneminin oluşmasını bekliyor.

Rajoy'un "işler ne kadar kötü giderse, İspanya için o kadar iyi" diye düşündüğünü iddia eden Harvard Üniversitesi'nin eski ekonomistlerinden Jose Garcia-Montalvo, bu durumun, Almanya'nın güney Avrupa ülkelerinin iflasının maliyetlerini daha iyi düşünmesini sağlayacağını, ancak bu stratejisinin bir hayli riskli olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği için 2 gün içinde Brüksel için  yola çıkacak olan Rajoy, Pacific Investment Management Co.'nun kurucusu Bill Gross gibi yatırımcılardan cansuyu kredi bulabilmek için baskıları üzerinden attı. AB üyeleri ise görüş ayrılığı yaşamayı sürdürüyor.

Almanya Fransa ve İtalya cephesinin Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programını sulandırmasına direnerek, 4. yılına giren finansal fırtınayı savmaya çalışıyor.

İspanya'yı korumak, ekonomisinin Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve Kıbrıs'ın toplamınını 2 katı büyüklüğünde olmasından ötürü kritik önem taşıyor. Ülkenin borçlanma maliyetleri, İtalya, hatta Fransa'dakilere bile referans oluyor.