Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya bugünkü borçlanma ihalesinde, ülkenin Avrupa'dan kurtarma isteyeceği beklentilerin arttığı bir ortamda 4.86 milyar euroluk (6.32 milyar dolar) satış yaptı. İhalede hedeflenenin üzerinde satış yapılırken, borçlanma maliyetleri düştü.

Madrid merkezli Hazine, 12 ay vadeli bono ihalesinde, satışın 2.71 katı alım talebi gelmesi ile birlikte, hedeflediği 4.5 milyar euro satış miktarını aştı. Geçen ayki benzer vadeli ihalede bu oran 2.03 katı düzeyinde gerçekleşmişti. İhalede 12 ay vadeli kağıt ortalama yüzde 2.823'ten satıldı. Önceki ihalede bu faiz yüzde 2.835 düzeyıinde gerçekleşmişti. Hazine ayrıca, 18 ay vadeli tahvilleri ortalama yüzde 3.022'den ihraç etti. Bu oran, 18 Eylül'deki önceki ihalede yüzde 3.072 seviyesinde gerçekleşmişti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil piyasasında alım yapmasını başlatacak yardım talebi için iki aydan daha fazla bir süredir bekliyor. Yatırımcılar ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen artan baskıya karşın, İspanya, yardım isteme riskini almadan önce, tüm Avrupa ülkelerinin devrede olduğuından emin olması gerektiğini kaydetti.

İspanya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ihale öncesine göre fazla değişmeyerek, Londra saati ile 10:55'te yüzde 5.825 seviyesinde kaldı. Bu kağıdın faizi dün yüzde 5.817 seviyesindeydi. İspanya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faizleri arasındaki fark ise 436 baz puan düzeyinde.