Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BRICS tanımını ilk kullanan Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, dünyanın en büyük gelişen ekonomilerinin liderlerinin kendi kalkınma bankalarını kurmaya adım adım yaklaştığını belirtti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu bu yılı, fonlamasını kendilerinin yapacağı ve bu ülkelerdeki projeleri finanse edecek ortak bir banka kurulmasına kafa yorarak geçirdi.

O'Neill, Çinlilerin bu öneriye destek verme konusunda daha kararsız olduğunu, ancak zengin ülkeler, IMF'deki gelişmekte olan ekonomilere yeterince oy hakkı verme konusunda geciktikçe, onların da kararının BRICS bankasından yana olabileceğini söyledi.

ABD bu zamana kadar Uluslararası Para Fonu (IMF) üyesi gelişen piyasalara daha fazla güç verilmesini ve Çin'in onun en güçlü 3. üyesi hâline getirilmesine yönelik 2010'da aldığı kararı harekete geçirmekte bugüne kadar başarısız oldu. Fonda 2014'te tanınacak yeni oy haklarına ilişkin bile görüş ayrılıkları devam ediyor.

Çin'in önceki "rakamsal" büyümelerinden, daha iyi "kaliteli" büyüme safhasına geçmekte olduğunu savunan O'Neill, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için yüzde 6 ila 8 büyüme öngördü.

O'Neill, "Çin bize daha düşük hızlı büyüme ile mutlu olduğunu söylediğini" ve ülke ekonomisi ve finansal sisteminde daha fazla reform beklediğini ifade etti.