Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomik düşüş risklerinin, stres testlerinde öne çıkarılan en kötü senaryoyu gerçeğe dönüştürmeye başlamasıyla İspanyol bankalar daha fazla zararla karşı karşıya bulunuyor.

Bankalardaki kötü kredilerin, toplam kredilere oranı Temmuz'da yüzde 9.86 ile rekor seviyeye işaret ederek 169.3 milyar euroya ulaştı ve Ağustos ayı verileri bugün İspanya Merkez Bankası'nın rakamları açıklamasıyla daha da kötüleşmeye işaret edebilir. İspanya'da konut balonunun patlamasının öncesine denk gelen Aralık 2006'daki yüzde 0.72 seviyelerinden tırmanan kötü kredi/Toplam kredi oranı 16 aydır artış kaydediyor.

Oliver Wyman'ın İspanyol bankalarında uyguladığı stres testleri, İspanya ekonomisinin 2012-2014 döneminde toplamda yüzde 6.5 küçülmesi senaryosunu baz alırken, İspanya Merkez Bankası yüzde 1 daralma öngörüyor. Nomura ve Citigroup analistleri, harcama kesintileri ve ekonomik şartların, "en kötü senaryonun" gerçekleşmeye başladığına işaret ettiğini söyledi.

Şu anda gerçek görünen bir senaryoyu yok sayarak yüzde 1 daralma öngörülemeyeceğini söyleyen Nomura'nın Avrupa ekonomistlerinden Silvio Peruzzo, İspanya'nın GSYH'sinin 2012-2014 döneminde yüzde 6.2 daralacağını öngördü.

İspanya'nın 100 milyar euroluk banka kurtarma başvurusu, ülkenin artan borç yüklerine ilişkin endişeleri artırıyor. Standard&Poor's geçtiğimiz hafta ülkenin kredi notunu BBB+'dan BBB-'ye çekerek, ülkenin bankalarının yeniden sermayelendirilmesi maliyetinin kimin sırtına yükleneceğinin belirsiz olduğunu söyledi.