Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BP Plc ve Rus OAO Rosneft'in CEO'ları bugün BP'nin TNK-BP ortaklığının yüzde 50'sini nakit ve hisse karşılığında satışını görüşecek. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz sektöründeki varlığını daha da sağlama almak isteyen devlet kontrolündeki Rosneft'in, TNK-BP ortaklığına 56 milyar dolar değer biçen BP'nin milyarder ortaklarıyla ön görüşmeleri yaptığı biliniyor.

Rosneft'te hissesinin olması BP'ye milyarlarca dolarlık kâr ve beraberinde birçok anlaşmazlık getiren ortaklığından çıkarken, hâlâ Rusya pazarında kalma imkanı tanıyacak. Başkan Vladimir Putin'in ortağı da olan Rosneft'in CEO'su Igor Sechin'in TNK-BP ortaklığını satın alması, petrol ve doğalgaz üretiminin günlük hacmini 4.5 milyon varile çıkararak, Exxon Mobil Corp.'un seviyesine çıkaracak.

Rosneft'in TNK-BP'nin iki yarısını da satın almasının ardından sektörel bir mantık olduğuna dikkat çeken RBC Capital Markets'ın analistlerinden Peter Hutton, anlaşma ihtimalinin olduğunu söyledi.

AAR'nin temsil ettiği milyarderlerin, TNK-BP'nin kendi yarılarına 28 milyar dolar değer biçmesi, Rosneft'in teklifini 56 milyar dolara çıkararak, Exxon Corp.'un 1999'da Mobil Corp.'u almasından sonra sektörün 2. büyük anlaşmasına işaret ediyor.