Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında, politika faizini değiştirmezken, borç verme faizini yüzde yüzde 10’dan yüzde 9,5’e düşürdü.

Banka'dan yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu, gecelik faiz oranlarında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 5 düzeyinde sabit tutulduğu, borç verme faiz oranının yüzde 10’dan yüzde 9,5’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının ise yüzde 9,5’ten yüzde 9’a düşürüldüğü belirtildi.

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranlarında, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde sabit tutulduğunu kaydeden Merkez Bankası, borç verme faiz oranının yüzde 13’ten yüzde 12,5’e düşürüldüğünü duyurdu.

Banka'dan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmekte olduğu ve yurt içi nihai talebin ılımlı seyretmeye devam etttiği, ihracatın ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini koruduğunu vurgulanırken, bu doğrultuda, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam ettiği belirtildi.

Merkez Bankası'ndan gelen açıklamada, "PPK, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışlarla enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.

Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır." denildi.

Banka, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunurken, gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceğini ifade etti.

Banka, "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." şeklinde açıklamada bulundu.

-Rezerv opsiyonu katsayıları artırıldı-

Merkez Bankası ayrıca, küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin rezerv opsiyonu katsayılarının “0,1” puan artırıldığını kaydetti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamda, "Bankalar söz konusu imkânı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 89 (53,4/60) düzeyindedir. Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 25,9 milyar ABD doları tutulmaktadır. Yapılan değişiklik sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 1,8 milyar ABD doları artış olması beklenmektedir.

Uygulama 24 Ekim 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 9 Kasım 2012 tarihinde başlayacaktır." denildi.

-Açık piyasa işlemleri-

Merkez Bankası, ayrıca, açık piyasa işlemleri konusunda yaptığı açıklamada, yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulunun 18 Ekim 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 20 Kasım 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olması kararlaştırıldığını duyurdu.

Banka, "Ayrıca, 19 Ekim – 20 Kasım 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 4 milyar TL olarak belirlenmiştir.
Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir." şeklinde açıklamada bulundu.