Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin sanayi üretimi, perakende satışları ve sabit varlık yatırımı Eylül ayında hız kazanarak 7 çeyrek sonra ekonomiyi desteklemek adına yeni teşvikler için aciliyeti düşürmüş oldu.

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan bugün yapılan açıklamaya göre gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yıla göre 3. çeyrekte yüzde 7.4 genişledi. Bloomberg News tarafından yapılan bir anketin tahmin medyanına uyan bu rakam, ikinci çeyrekteki yüzde 7.6'lık genişlemeye de yakın oldu. GSYH bir önceki periyoda göre yüzde 2.2 yükselerek son 4 çeyreğin en yüksek seviyesini gerçekleştirmiş oldu.

Çin ekonomisinde yaşanacak bir büyüme, 10 yılda bir yapılan ve önümüzdeki ay gerçekleşecek olan liderlik değişimi öncesi Komunist Parti üzerindeki baskıyı azaltabilir. Hükümet, çeyrek dönemlik periyodda ticaret, imalat ve enflasyonun soğuduğuna dair verilere rağmen 3 ay boyunca parasak politikayı gevşetmekten uzak durmuştu.

JPMorgan Chase & Co. Çin şef ekonomisti Zhu Haibin, "Çin ekonomisi beklenenden daha iyi bir performans gösteriyor, ve dibi görme 4. çeyrekte daha net olacak" derken, bir başka faiz indirimi ihtimalinin oldukça ufak olduğunu belirtti.

Başbakan Wen Jiabao'nun dün resmi Xinhua Haber Ajansı'nda yer alan açıklamalarına göre Çin ekonomik büyümesi istikrarı yakaladı. Wen, hükümetin yıllık hedefleri gerçekleştirmede kendine güvendiğini belirtirken ekonominin "pozitif işaretler" vermeye devam edeceğini belirtti.