Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Belçika'daki Avrupa Birliği zirvesinde bir araya gelen liderler, Euro Bölgesi bankalarının denetimini gelecek yıl kademeli olarak üye ülkelerin sorumluluğundan alarak Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) devretme konusunda uzlaştı. Yasal çerçeve üzerinde 1 Ocak 2013'te anlaşılması bekleniyor.

Banka birliğinin sorumluluğu, Avrupa Merkez Bankası'na bölgedeki her bankaya müdahale etme gücüyle birlikte verilecek.

Anlaşmanın, daha önceden birliğin zamanlaması ve kaspamı konularında anlaşmazlık yaşamış olan Fransa ve Almanya'daki her iki tarafın da biraz taleplerinden ödün vermesiyle yapılacağı düşünülüyor.

Fransa ve Avrupa Komisyonu AMB liderleriğindeki ortak banka denetim kurulunun Ocak'ta devreye girmeye başlamasını isterken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel daha ihtiyatlı bir tablo çizerek, ulusal bütçe disiplinine öncelik veriyor.

Anlaşma, her iki ülke için de zafere işaret ediyor. Anlaşmayı açıklayan Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, AMB'nin gerekirse Euro Bölgesi'ndeki her bankaya müdahale edebileceğini söyledi. Ancak Almanya Şansölyesi Merkel, bazı bankaların AMB tarafından doğrudan, bazılarının da ulusal yetkililer tarafından dolaylı olarak denetleneceğini belirtti.