Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, dün ABD'de Microsoft Corp. ve Google Inc. gibi önemli şirketlerin beklenenden düşük kar açıklamasının teknoloji sektörü hisselerine satış getirmesinden tedirgin odu. Bu ortamda, Asya hisse senetleri, teknoloji hisselerinin öncülüğünde son bir ayın en yüksek seviyesinden gevşerken, yen yedi gün üst üste düşerek, Nisan 2011'den bu yana en uzun süreli gerileme dönemini gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:00'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Londra'da metaller, bakırın yüzde 0.6 düşmesinin etkisi ile gerilerken, kauçuk fiyatları Tokyo'da yüzde 2 geriledi. Japon yeni 16 önemli para birimin,n 13'ünün karşısında değer kaybetti ve euro karşısında yüzde 0.1 kayıpla 103.69 seviyesine indi. Hong Kong doları ise, Aralık 2009'dan bu yana ilk kez, ABD doları karşısındaki işlem bandının üst sınırına ulaştı.

Microsoft hisseleri, dün dünyanın en büyük arama motoru Google'ın hisselerinin, şirket karının yanlışlıkla Borsanın açık olduğu sırada açıklanması ile birlikte yüzde 8'lik güçlü bir düşüş göstermesinin ardından, kapanış sonrası işlemlerde kaybını genişletti. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını gevşeteceği spekülasyonu ile değer kaybetti. Çin'de doğrudan yabancı yatırımlar, dün ekonomik büyümenin istikrar kazandığını gösteren verinin ardından, son 11 ayda 10'ncu kez düştü.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Hisse senedi piyasasında yatırımcılar, daha ileriyi gösteren ekonomik veriler ile şimdiye dek pek iyi çıkmayan şirket karları arasında kaldı" dedi ve "Şirket karları, birkaç ay önce gördüğümüz ekonomik zayıflığı yansıtıyor ve bu nedenle, gündemden çıkmış bir sornı tartışıyor olabiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde yükselen üç hisse karşılığı yaklaşık beş hisse değer kaybetti. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 ve Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.8 düştü. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve Ocak 2011'den bu yana en uzun süreli yukarı hareketini gerçekleştirdi.