Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla teşvik önlemi alacağı düşüncesinin, ülke varlıklarının talebini azaltmasıyla önemli paraların çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

ABD'nin 2 yıllık Hazine tahvillerinin primi ile Japonya'nınkiler arasındaki farkın 2 ayın en yüksek seviyesine çıkması üzerine yen, dolar karşısında Ağustos'tan bu yana zayıf değerini kaydetti. Yen, son 9 haftanın en sert 5 günlük düşüşüne işaret etti. Avrupalı liderlerin yıl sonuna kadar banka denetimi kurma konusunda uzlaşması üzerine euro, dolar karşısında bu haftayı kazançlı sonlandırmaya hazırlanıyor.

Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını daha fazla genişleteceği spekülasyonlarının arttığına dikkat çeken St. George Bank Ltd.'ın ekonomistlerinden Janu Chan, bunun yeni bir miktar baskıladığını söyledi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 79.36 düzeyine geriledi. Yen, dün gün içinde dolar karşısında 79.47 seviyesinden 21 Ağustos'tan bu yana en düşüğüne işaret etmişti. Japon yeni bu hafta yüzde 1.2 değer kaybederek 17 Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Yen aynı zamanda 7. haftasını da ekside tamamlayarak Nisan 2011'den bu yana en uzun süreli zayıflamaya işaret etti.

Japon yeni, euro karşısında da yzüde 0.2 değer kaybederek 103.75'ten işlem gördü. Euro, dolara karşı güçlenerek 1.3067'den 1.3073'e çıktı ve bu haftayı yüzde 0.9 değerli geçirdi.