Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in merkez bankası danışmanlarından Song Guoqing, hükümetin büyük bir teşvik uygulamayacağını söyleyerek, büyümede güçlü bir sıçrama ihtimali olmayacağını öngördü.

Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nde konuşan Song, yerel hükümet yatırım planlarının, merkez bankası fonlarına bağlı olmalarından ötürü hızlı bir şekilde gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

"Özel jetimi kullanma isteğim var ama bu, bir jeti havalandırabileceğim anlamına gelmiyor" ifadeleriyle durumu açıklayan Song, aynı durumun yerel hükümetlerin hevesli yatırım planları için de geçerli olduğunu belirtti. Ancak Song, yavaşlayan enflasyonun, Çin Merkez Bankası'na gerekirse para politikasında değişiklik yapma imkanı tanıdığına dikkat çekti.

Çin'de sanayi üretimi, perakende satış ve sabit gelir yatırımlarının Eylül'de hızlanması, 7. çeyrek üst üste yavaşlayan Çin ekonomisi için daha fazla teşvik önleminin aciliyetini azalttı. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası 3. çeyrekte yüzde 2.2 büyüdü.

Enflasyon Eylül'de son 2 yılın en yavaş hızına yakın seyrederken, üretici fiyatları 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydederek, yetkililere daha fazla teşvik imkanı tanıdı. Çin Maliye Bakanlığı dün ayrıca Çin'in 9 aylık mali kazançlarının yüzde 21 artışla 8.4 trilyon dolara çıktığını açıkladı.

Çin'deki politika yapıcıların gerekirse hem mali hem de parasal tarafta harekete geçme imkanı olduğunu söyleyen Londra'daki Capital Economics Ltd.'ın Asya ekonomisti Mark Williams, "Ancak görüntü itibariyle Çinli politika yapıcıların şimdilik neden zoraki harekete geçmek isteyeceği belirsiz" dedi.

Çin'in nominal kişi başı gelirlerinin yılın ilk 9 ayında yıllık bazda yüzde 13 artarak 18,427 yuana çıkmasına dikkat çeken Williams, bunun, sıkıntı altında bir ekonominin sinyali olmadığını vurguladı.