Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası danışmanının, teşviklerin sınırlı olacağını söylemesi ve Microsoft Corp.'un moral bozucu kazanç rakamlarının bilgisayar şirketlerini aşağı çekmesiyle gelişen piyasa hisseleri değer kaybederek, son 1 ayın en büyük rallisindeki kazançlarını azalttı.

Dünyanın en büyük laptop üreticisi Quanta Computer Inc., Microsoft'un beklentinin altında ilk mali çeyrek kâr ve satışları açıklamasının ardından 3. gününde de değer kaybetti. Zoomlin Heavy Industry Science and Technology Co., Çin'deki doğrudan yabancı yatırımların Eylül'de düşmesi üzerine Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinden gevşedi. Malezya'nın en büyük ücretli TV operatörü Astro Malaysia Holdings Bhd., 4.6 milyar ringgitlik ilk halka arzının ardından değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 1,009.87 puana gerileyerek son 4 günün ilk düşüşüne işaret etti ve 14 Eylül'de sonlanan haftadan bu yana kaydettiği en büyük haftalık kazancı yüzde 1.3'e azalttı. Google Inc.'in beklentinin altında kar ve satış açıklamasının ardından yüzde 8 değer kaybetmesi üzerine Microsoft seans sonrası işlemlerde düştü. Çin'in merkez bankası danışmanlarından Song Guoqing, hükümetin büyük bir teşvik uygulamayacağını söyleyerek, büyümede güçlü bir sıçrama ihtimali olmayacağını öngördü.

Birkaç şirket dışında IT sektöründen gelen bilanço rakamlarının iyi olmadığını söyleyen ABN Amro Private Banking'ın Asya hisse araştırmaları müdürü Daphne Roth, şirketlerin çoğunun müşterilerinin gelecekteki siparişler konusunda ihtiyatlı davrandığına dikkat çekti. Roth, bu durumdan en çok etkilenenin de Tayvan ve Güney Kore olduğunu söyledi.