Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard Chartered Plc ve Capital Economics Ltd. analistlerine göre, ekonominin istikrar kazandığına yönelik artan işaretlere karşın, Çin'in üçüncü çeyrek büyüme rakamı resmi açıklamanın altında olabilir.

Standard Chartered, dünkü bilgilendirme notunda, "Elektrik üretimindeki yavaşlama ve imalat sanayi araştırmasının 'etkileyici olmayan' sonuçları, fabrika üretiminde Eylül ayında görülen yükselişin 'inanılması biraz güç' olarak değerlendirilmesinin sebepleri" şeklinde görüş bildirdi. Capital Economics, kendi analizlerinin, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 6.5 civarında büyüdüğünü gösterdiğini kaydetti. Çin hükümeti, dünkü açıklamasında, gayrı safi yurtiçi hasılanın üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.4 büyüdüğünü duyurmuştu.

Çin'in açıkladığı verilere yönelik kuşkular, 8 Kasım'da Beijing'de gerçekleştirilecek kongrede 10 yılda bir yapılan liderlik değişimi yaklaşırken yeniden ortaya çıktı. Yedi çeyrektir süren yavaşlamanın ardından iyileşen bir ekonomi, üst düzey yöneticilerin imajını düzeltecek ve ilave teşvikler için ihtiyacı azaltacak.

Şanghay'da Standard Chartered ekonomisti Li Wei, "Büyümedeki sıçrama doğru olmayacak kadar iyi" dedi ve "Belki de siyasi gündem bunda bir rol oynadı. Eğer kurul toplantısına girecekseniz, elbette güçlü rakamlar rapor etmek istersiniz. Bu anlaşılabilir birşey" şeklinde görüş bildirdi.

Li Wei, gelecek ay yapılacak olan parti kongresi ve Mart ayındaki ulusal yasama toplantısının, Çin'de çift taban riskini sınırlaması gerektiğini sözlerine ekledi.