Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD stoklarının beklenenden daha fazla yükselmesi ve akaryakıt talebinin düşmesi üzerine Temmuz ayından bu yana en düşük işlem seviyesinden kapandı.

Fiyatlar beş günlük kaybın ardından çok değişmezken, bu kayıp periyodu son 5 ayın en uzunu oldu. ABD Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 5.9 milyon varil artarken, beklentilerin 3 katı üzerine çıktı. Akaryakıtta talep 7 ayın en dip noktasına indi ve Fed dün yaptığı açıklamada işsizliğin yükseldiğini belirtti.

CMC Markets şef piyasa stratejisti Michael McCarthy, Fed'in açıklamalarının genelde risk almama eğilimine katkıda bulunduğunu belirtti.

Aralık vadeli ham petrolün varili New York Mercantile Exchange'de Singapur saatiyle 13:30'da 32 cent arttı ve 86.05 dolara çıktı. Kontrat dün 85.73 dolardan kapanarak 10 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Fiyatlar bu yılın genelinde yüzde 13 aşağıda seyrediyor. Aralık vadeli Brent petrolün varili Londra merkezli ICE Futures Europe'da 27 cent artarak 108.12 dolardan işlem gördü.

Avrupa gösterge ham petrolü ile New York merkezli West Texas Intermediate arasındaki fark dün 22.12 dolarken, bugün 22.05 dolara geriledi. ABD ham petrol stokları 19 Ekim'de sona eren hafta itibariyle 375.1 milyona çıkarak, hükümetin stokları açıklamaya başladığı 1982 yılından bu yana yılın bu zamanı için en yüksek rakam oldu.