Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Piyasa araştırma şirketi GfK SE'den yapılan açıklamaya göre, Alman Tüketici Güveni, yükselen maaşlar ve 20 yılın en düşük işsizlik seviyesinin borç krizi ve yavaşlayan ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltmasıyla Kasım ayında son 5 yılın en yüksek seviyesine çıkabilir.

Şirket bugün yaptığı açıklamada yaklaşık 2,000 kişinin görüşleriyle hazırlanan Tüketici Güven Endeksinin Ekim ayında 6.1'den 6.3'e yukarı revize edileceğini söyledi. Bu rakam Ekim 2007'den bu yana en yüksek rakam olarak göze çarpıyor. Bloomberg News anketine katılan 25 ekonomistin tahmin medyanına göre ise beklentiler Ekim ayında öncü rakamın 5.9 olacağı yönündeydi.

Almanya'da iş güveni son 2.5 yılın en düşük seviyesine gerilemiş ve ekonomi yavaşlamaya başlamışken, Aralık ayından beri son 20 yılın en düşük işsizlik seviyesi olan yüzde 6.8, hanehalkı harcama gücünü yüksek tutuyor. Finansal piyasalar da Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) euroyu korumak için "ne gerekiyorsa" yapacağı sözüyle borç krizi endişelerini azaltmasının ardından ralli yaptı.

Nürnberg merkezli GfK'den yapılan açıklamada, "İşsizlikteki düşüş son zamanlarda bir duraklamaya uğramasına rağmen, uzmanlar önümüzdeki sene istikrarlı bir istihdam seviyesi bekliyorlar. Gerçek anlamda da yükselen maaşlar ve ödemeler de yaşanan pozitif trendle birlikte istihdam piyasası, gelir beklentileri için anahtar bir rol oynamakta" denildi.  

GfK, gelir beklentilerini gösteren bir endeksin Eylül ayında 23.9'dan Ekim ayında 29.9'a yükseldiğini ve ekonomik beklentileri gösteren bir endeksin 1.4 puan yükselerek eksi 15.8'e çıktığını belirtti. Tüketim istekliliğini gösteren bir endeks ise 33.1'den 33.9'a yükseldi.