Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisseleri, yenin son 4 ayın en düşük seviyesinden tekrar yükselişe geçmesi ve aralarında Canon Inc. ve Fanuc Corp. gibi şirketlerin de bulunduğu firmaların hayal kırıcı veriler açıklamasından sonra düşerek Nikkei 225'in 3. aylık yükselişini kırpacağı sinyalini verdi.

Dünyanın en büyük kamera üreticisi Canon, tüketicilerin fotoğraf çekmek için akıllı cihazlara yönelmesinin ardından kar tahminlerini düşürerek yüzde 3.2 değer kaybetti. Dünyanın önde gelen fabrika robotları üreticisi Fanuc, ilk yarı kazanç oranının beklentileri karşılayamadığını açıklamasıyla yüzde 3.1 düştü. Son zamanlarda zarar yaşayan Sharp Corp. ise ABD teknoloji firmalarına yatırım yapabileceğini söylemesinin ardından yüzde 3.8'lik prim yaptı.

Nikke 225 hafta genelinde yüzde 0.8 gerilerken, Tokyo saatiyle 15:00'da yüzde 1.4'lük düşüşün ardından 8,933.06 puandan kapandı. Topix Endeksi ise yüzde 1.4 geriledi 741.23 puana indi, kayıp yaşayan hisselerin sayısı kazanç kaydedenlerin iki katı oldu. Japon merkez bankası 30 Ekim'de bir politika toplantısı yapacak.

Tachibana Securities genel menajeri ve stratejisti Kenichi Hirano, "Japonya Merkez Bankası'ndan (BOJ) beklentiler büyüdü. Bazı yatırımcılar hafta sonuna karla girmek için hisselerini satıyorlar. Japon kazançları beklenen kadar iyi olmadı, ve beklentiler de yavaşlayan küresel ekonomiden dolayı çok sert" dedi.