Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ABD kıyılarına yaklaşmakta olan ve petrol rafinerilerini tehdit eden ve hisse senedi işlemlerinin durdurulmasına yol açan Sandy Kasırgası'ndan dolayı endişeli. Bu ortamda, petrol fiyatları düşerken, küresel hisse senetleri gösterge endeksi yedi haftayı aşkın sürenin en düşük kapanış seviyesine yaklaşıyor.

Ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 0.8 düşerek, Londra saati ile 08:14'te varil başına 85.59 dolara inerken, benzin vadeli kontratları yüzde 0.7 yükselişle galon başına 2.7189 dolara geriledi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 düşerken, Avrupa hisse senetlerinin göstergesi Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 düştü. Soyafasülyesi Chicago'da yüzde 1 değer kaybetti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri değer kazandı ve bu kağıdın faizi yüzde 1.50'ye düştü.

ABD'de tüm hisse senedi işlemleri, Sandy Kasırgası'nın New York'a saatte 70 mil hızla yaklaşması ve denizin yükselme tehlikesi nedeniyle çalışanları korumak için bugün yapılmayacak. Bunun yanında, yine kasırga nedeniyle, New Jersey'deki rafinerilerin bazıları kapandı ya da üretimlerini düşürdü. Almanya'da bugün açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon verisinin yüzde 1.9'a gerilemesi bekleniyor. İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG'nin, sermaye yoğun işlemleri azaltma planı dahilinde, 10,000 kişiyi işten çıkaracağı belirtiliyor.

Sydney'de kapstream Capital idari direktörü Steve Goldman, "Fırtına, ne kadar kötüleşeceğine bağlı olarak, piyasaları aşağı çekebilir" dedi ve "Fırtına bugün tahmin edildiği üzere ABD tarihinin en büyük kasırgası haline gelirse, büyük bir aşağı yönlü risk olur" şeklinde görüş bildirdi.

Security and Exchange Commission (SEC) tarafından duyurulan kapatma, 30 Ekim'e de sarkabilir. Bu duyuru, New York Borsası'nın borsa içi işlemleri durdurma kararı almasının ardından geldi. Yarın New York kıyılarına güney New Jersey'den ulaşması beklenen ve potansiyel olarak 60 milyon insanı etkileyebilecek bu fırtına, yolculuk etmek zorunda olan çalışanlar için önemli bir risk oluşturuyor.