Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki toparlanma iyimserliğinin, Asya'daki ihracatın görünümünü desteklemesi üzerine Asya paraları 5. ayını da kazançlı sonlandırmaya yöneldi.

Çin'de sanayi üretimi, perakende satış sabit gelirli valrık yatırımları Eylül'de hızlandı. Çin'in en büyük ticaret ortağı Tayvan üçüncü çeyrekte yeniden artı büyümeye döndü. Güney Kore'de fabrika üretimi son 4 ayın ilk artışını kaydetti.

Özellikle Çin'den gelenler olmak üzere verilerin risk iştahını destekleyecek nitelikte olduğunu belirten Tokyo'daki Rakuten Securities Inc.'in yöneticisi Tsutomu Soma, fonların Asya'ya aktığını söyledi.

Won, ABD doları karşısında bu ay yüzde 1.9 değerlenerek 1,090.63 seviyesine, Filipin pezosu yüzde 1.2 güçlenerek 41.215'e ve Çin yuanı da yüzde 0.7 kazançla 6.2434 düzeyine çıktı. Malezya ringgiti yüzde 0.3 artışla 3.0525'ten işlem gördü.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi Ekim'de, ABD, Avrupa ve Japonya'nın ekonomilerini destekleyici önlemleri artırmalarıyla yüzde 0.6 yükseldi.

Gelişen piyasa tahvil fonları bu yıl 44.2 milyar dolar çekti.