Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya'nın Sicilya bölgesindeki en büyük partisi ve eski başbakanı Silvio Berlusconi'nin hükümetten desteğini çekme tehdidinin ardından öne çıkan kemer sıkma karşıtı hareketin ardından İtalya Başbakanı Mario Monti, ülkedeki siyasi istikrara ilişkin riskleri bertaraf etmeye çalışıyor.

Roma'da dün yaptığı konuşmasında seçilmemiş hükümeti karşısındaki engelleri değerlendiren Monti, bu yıldan kalan en büyük mesajın, hükümetin "can sıkıcı" şeyler yaptığı olduğunun altını çizdi. Monti, İnsanların bu hükümetin yaptıklarını çok da iyi algılamadığını, ancak diğerlerine göre nispeten daha iyi bulduğunu söyledi.

Toplamda 20 milyar euroyu bulan vergi ve harcama kesintileriyle İtalya'nın 2001'den bu yana gördüğü en büyük resesyonun iyileşmesine yardımcı olan Monti, Berlusconi'nin 28 Ekim'de Sicilya'da yapılan seçimlerdeki konuşmasının ardından parlamentodakşi çoğunluğunu kaybedebilir. Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi ise seçimlerin dışında kaldı. İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin faizi 29 Ekim'de 11 baz puan artış kaydederken, dün, 7 milyar euroluk tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin düşmesinin ardından geriledi.

Popülizmin artması ve ana akım partilerin desteğinin azalmasıula siyasi bir krizin altyapısının oluşmaya başladığına dikkat çeken Londra'daki Spiro Sovereign Strategy'nin yöneticisi Nicholas Spiro, İtalya'nın önümüzdeki haftalar ve aylarda karşısına çıkacak zorluklar ile mücadelesine ilişkin kayıtsız olunmaması gerektiğini savundu.