Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, ABD hisse senedi piyasalarının Sandy Kasırgası nedeniyle bu hafta ilk kez işlem görmeye hazırlanması ile birlikte yükseldi. Avrupa hisse senetleri, havayolu şirketlerinin beklenenden iyi kar açıklamasından destek bulurken, euro değer kazandı ve ebnzin fiyatları iki haftanın zirvesine çıktı.

Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, geçen haftaki New York kapanışına göre yüzde 0.6 yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Avrupa'nın en büyük iki havayolu Air France-KLM Group ve Deutsche Lufthansa AG'nin yüzde 6.5'in üzerinde değer kazanması ile birlikte yüzde 0.3 yükseldi. Euro 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında değer kazandı ve Norveç kronu, merkez bankasının Kasım ayında petrol fonu için Döviz almayacağını açıklamasının etkisi ile ralli yaptı. ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti ve 10 yıl vadeli tahvillerin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.74'e çıktı. benzin ise yüzde 3.5 yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları ve kamu kurun ve kuruluşlarının önemli bölümü, 1,500 kilometre genişliğindeki tarihin en büyük Atlantik fırtınasının sel olaylarına ve elektrik kesintilerine neden olmasının ardından bugün yeniden faaliyetlerini başlatmayı planlıyor. Dün ABD'de konut fiyatlarının son iki yılın en hızlı artışını göstermesinin ardından, bugün açıklanacak olan işletme aktivitesini gösteren verinin de Ekim ayında genişlemesi bekleniyor. Avrupa'da, maliye bakanları, Yunanistan'ın kurtarma planını tekrar rayına oturtmanın yollarını görüşecek.

Londra'da Hargreaves Lansdown Plc hisse senetleri müdürü Richard Hunter, "ABD'de piyasalar istisnai biçimde yoğun bir açılışa hazırlanıyor. Zira üç günün işlemleri bir güne sıkışacak" dedi ve "Buna ek olarak, ayın son günü ve birçok yatırım fonu için mali yıl sonu olması nedeniyle vitrin düzeltme işlemleri de olacak. Fiyat verileri formunda, cesaret verici ekononomik veriler var" şeklinde görüş bildirdi.