Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de iş aktivitesi Ekim ayında beklenmedik bir şekilde daralışını ikinci aya taşıyarak imalat sektörünün ekonomik toparlanmadaki merkezi rolünü kaybettiği sinyallerini verdi.

ABD'de Chicago satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 49.7'den ekim ayında 49.9'a yükseldi. Bu göstergede daralma ve genişleme arasındaki sınır 50 olarak gösteriliyor. Bloomberg tarafından görüşü alınan 54 ekonomistin tahmin medyanı, bu artışın 51'e çıkacağı yönündeydi. Hukuk yapıcıların 2013'ün başında işleme girmesi öngörülen 607 milyar dolarlık otomatik vergi artışı ve harcama kesintilerini engelleyememe ihtimali ve bununla beraber kendisini gösteren küresel yavaşlama yılın geri kalanında iş aktivitesini sınırlayabilir. Buna rağmen geçtiğimiz iki ay boyunca tüketici harcamalarında görülen yükseliş bu sınırlı aktiviteden doğacak zararı azaltırken, imalatçıların da belirsizliklerin ötesini görmelerini sağlayabilir.

BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, "Firmalar kesintiye gitme ihtimalini değerlendiriyor. Toparlanmaya liderlik eden grup, artık genişlemeye liderlik etmiyor. Bu da konut sektörü ve bir yere kadar tüketicilerdir" dedi.

Bloomberg anketindeki beklentiler 49.1 ile 54.3 arasında değişiklik gösterdi. Grup'un yeni sipariş göstergesi 47.4'ten 50.6'ya yükseldi. Bir istihdam göstergesi de 50.3'e gerileyerek Aralık 2009'dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Yine bugünün raporuna göre üretim endeksi 55.4'ten 51.8'e geriledi.