Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kasırga nedeniyle yaralarını sarmaya çalışan ABD cephesinde hisse senetleri ve tahvil piyasası işleme başladı. Korkulduğu gibi satış ağırlıklı bir başlangıç yapmayan ABD hisse senedi piyasalarında renk şu an yeşil.  Avrupa cephesinde ise güçlü şirket bilançoları hisse senedi piyasalarına destek oldu. Alman DAX endeksi  % 0.42, Fransız CAC Endeksi % 0.14, Stoxx 600 % 0.09 primli olurken, İtalya Borsasında kazançlar % 1‘in üzerinde. Londra borsası ise % 0.37 aşağıda seyrediyor.

Yurt içi gündemine damgasını vuran dış ticaret açığı rakamlarını incelediğimizde, 2011 sonunda 106 milyar dolar olan açığın 12 aylık sürede 87 milyar dolara gerilediği gözlemleniyor. Eylül ayında ihracat yıllık %21 artarken, ithalat ise % 6 daraldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 63’e yükseldi. Altın dışı dış ticaret açığı rakamlarına baktığımızda ise aynı dönemde ihracat artışı % 9 olurken, ithalattaki daralma ise % 2 düzeyinde.

İlk seansı % 1.04 yükselişle 72,460 seviyesinden kapatan İMKB 100, 2.seansa ilk seans kapanışına göre 32,77 puanlık düşüşle, 72,427 puandan başladı ve %1 primle, 72,419 civarında işlem görüyor. İMKB günü bu seviyelerden kapatacak olursa dünkü rekor seviyesini tazeleyip yukarı taşımış olacak.
TL sepet bazında değer kazanmaya devam ediyor.  Dolar/TL 1,7936 seviyesine geri çekilirken, sepet kur ise 2,0650’nin altına, 2,0610 seviyesine kadar indi. Gelişen ülke kurlarının dolara karşı değer kazanmalarını değerlendiren ING Bank FX Masası Direktörü Burçin Metin, "Risk iştahındaki artışın tüm gelişen ülke kurlarına pozitif etkisini görüyoruz. Gerek Güney Afrika olsun gerek Macaristan olsun, gelişen ülke kurları genelinde değerlenme söz konusu. Türk Lirası diğer gelişen ülke kurlarına göre biraz daha fazla değerleniyor" değerlendirmesinde bulundu.  Öğleden sonra bir ara 1.3006 seviyesini test eden Euro/Dolar ise 1.2981 seviyesine geldi.

Gösterge tahvilde ise düşüş sürüyor.  Son 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen gösterge tahvil faizi adeta % 7 bileşik zirvesini zorluyor, ve %7.07 civarındaki seviyesinde seyrine devam ediyor. ING Bank FX Masası Direktörü Burçin Metin, gösterge tahvilin % 7 seviyelerini zorlaması konusunda yaptığı değerlendirmede, "8 Kasım Fitch toplantısı öncesi TL varlıklarına karşı ilginin artmasından kaynaklanıyor. İMKB bunu bir süredir fiyatlıyordu ancak hem bono hem döviz tarafı fiyatlamadı. Bu trendin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum’ dedi.

BloombergHT  Araştırma Bölümü


Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com