Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore'de ihracat, ülkenin büyük şirketlerinin direncinin, küresel yavaşlamanın etkilerini dengelemeye yardımcı olması üzerine 4 aydan bu yana ilk kez artış kaydetti.

Bilgi Ekonomisi Bakanlığı'nın verilerine göre Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisinde ihracat Ekim'de yıllık bazda yüzde 1.2 büyüdü, Eylül rakamları ise yüzde 2 düşüş olarak yeniden revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentsi ihracatta yüzde 0.7 düşüş yönündeydi. Ülkede tüketici fiyatları da yıllık bazda yüzde 2.1 hızlandı.

Güney Kore'de sanayi üretimi de Eylül'den son 4 ayın ilk sıçramasını gerçekleştirerek, ülkenin dibe vurmuş olduğu kanıtlarını artırdı. Öte yandan imalatçıların Kasım ayı beklentilerinin 2. kez düşüşe işaret etmesi ve Kore Merkez Bankası'nın büyüme hızının yavaşladığını söylemesinden ötürü veriler tam net bir yanıt vermedi.

Kore'de işlerin iyiye gitmeye başladığını, ancak henüz tam gaz hareket etmediğini söyleyen HSBC Holdings Plc'nin Hong Kong'taki analistlerinden Ronald Man, ekonomik büyümenin toparlanması için bu hızın korunmasının gerektiğini belirtti.

Güney Kore wonu verilerin ardından büyük bir değişiklik kaydetmedi; Kospi Endeksi ise yüzde 0.4 düştü.