Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de iamalat sanayi verisinin Ekim ayında, son üç ayda ilk kez genişleme işaret etmesinin, dünyanın en büyük bakır tüketici ülkesinde talebin artacağı beklentilerini güçlendirmesi sonucu yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.3 yükselerek ton başına 7,785 dolara çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 11:41'de 7,783 dolara geldi. Kontrat geçen ay yüzde 5.4 ile Mayıs ayından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi.

Çin'de, Ulusal İstatistik Bürosu ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu tarafından açıklanan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Eylül ayındaki 49.8 seviyesinden Ekim ayında 50.2'ye yükseldi. Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, yedi çeyrektir süren yavaşlamasının ardından yukarı yönde kıpırdamaya başladığı işaretlerini destekliyor. Bu veri, Bloomberg'in anketine katılan 30 ekonomistin tahmin medyanı ile aynı çıktı. Verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderı Chae Un Soo, "Piyasa bekleyişi, talebin süreceğini işaret eden Çin PMI verisinden güç buldu" dedi.

Çin'in PMI verisi, Eylül ayında sanayi üretimi, ihracat ve perakende satışlarının hızlanması ile birlikte, bu çeyrekte ekonomik genişlemenin hızlanacağı umutlarını artırdı. Bu veriler ayrıca, görevi gelecek hafta yapılacak Çin Komunist Partisi kongresinde devredecek olan Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun üzerindeki ilave teşvik baskılarını azalttı.

Öte yandan, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics Markit'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi verisi ise, Eylül ayındaki seviyesi olan 47.9'dan geçen ay 49.5'e yükselmişti.

Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.529 dolara çıktı. Şubat vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.2'lik düşüşle ton başına 56,750 yuana indi.

LME'de, aluminyum, nikel ve kurşun değer kazanırken, çinko ve kalay değer kaybetti.