Göktürk-2 için geri sayım başladı
Türkiye'nin geliştirdiği ikinci gözlem uydusu Göktürk-2, Kasım ayının ilk haftası Çin'in Jiuquan Uzay Üssü'ne gönderilecek
TÜBİTAK ve TAI mühendislerinin ortaklığında gözlem amaçlı üretilen ve RASAT'ın ardından milli kaynaklarla geliştirilen ikinci gözlem uydusu Göktürk-2, 15-25 Aralık tarihleri arasında Çin'deki fırlatma üssünden uzaya gönderilecek.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, Göktürk-2 uydusunun TAI ile TÜBİTAK mühendislerinin ortaklığında üretildiğini ve uydunun ana işleticisinin Milli Savunma Bakanlığı olduğunu vurguladı.
Fransa'da son testleri yapılan uydunun Türkiye'ye getirilmek üzere olduğunu belirten Beşer, uydunun Kasım ayının ilk haftasında Ankara'dan Çin'e gönderileceğini söyledi.
Göktürk-2'nin Çin'in Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uzay Üssü'nden uzay yolculuğuna çıkarılacağını kaydeden Beşer, fırlatmanın 15-25 Aralık tarihleri arasında planlandığını açıkladı.
Ağırlığı 450 kilogram olan uydunun 2,5 metre çözünürlüğü bulunduğunu anlatan Beşer, Göktürk-2'nin teknolojik özelliklerini şöyle sıraladı:
''Göktürk-2'de tüm görev bilgisayarının yazılımı ve görev bilgisayarı yüzde 100 yerli olarak üretildi. Milli uçuş bilgisayarı, yazılımlar yer istasyonu yazılımlarımız yüzde 100 yerli. Uydunun 2,5 metre çözünürlüğü bulunuyor. RASAT'da bu çözünürlük 7,5 metreydi.
Göktürk-2, Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye'ye indirebilecek. Yerden 700 kilometre yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngeye girecek olan uydu, dünyanın herhangi bir noktasından görüntü de alabilecek. Uyduyla haberleşme, Türkiye'nin bulunduğu bölgeden uydunun geçtiği sabah ve akşam saatlerinde kurulacak. Uydu 93 dakikada bir dünyanın çevresinde bir tur atacak. Her turda kuzey ve güney kutbundan bir kez geçecek.''
-''Göktürk-2'de daha tecrübeliyiz''
Uydunun devreye alma işinin Norveç'in Svalbard Adası'ndan yapılacağını bildiren Beşer, fırlatma tarihlerinde bölgede 6 ay gece yaşanacağından buradaki Türk mühendislerinin çalışmalarını gece yürüteceğini söyledi.
Göktürk-2'nin bir yer gözlem uydusu olduğunu anlatan Beşer, uydunun çevre, şehircilik, doğal afet gibi durumlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirdi.
Türkiye'nin dünyada uydusunu kendi yapan ülkeler statüsüne geldiğini, Göktürk-2'nin görüntü çözünürlüğünün de iyi bir seviyede olduğunun altını çizen Beşer, ''Dünya üzerinde kendi uydusunu yapan bir ülke olarak ilk 25'teyiz. Bu güzel bir yer. Çünkü Avrupa ülkelerini de sayıyoruz burada. Bu listede ön sıralarda, fırlatma kabiliyeti olan ülkeler geliyor'' diye konuştu.
Türkiye'nin, RASAT'ı başarılı bir şekilde uzaya fırlatmanın verdiği tecrübeye sahip olduğuna işaret eden Beşer, ''Göktürk-2'de daha tecrübeliyiz. Fırlatmanın hemen ardından ilk sinyali alabilmeyi tahmin ediyoruz'' dedi.