Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunanistan'daki emlak piyasasında yaprak kımıldamıyor

Yunanistan'daki emlak piyasasında yaprak kımıldamıyor

Yunanistan'daki ekonomik kriz, bürokrasi, yüksek alım satım maliyetleri ve ek vergiler emlak piyasasını dondurdu

Giriş: 03 Kasım 2012, Cumartesi 13:30
Güncelleme: 03 Kasım 2012, Cumartesi 13:32

Borç krizindeki Yunanistan'da tapu sisteminin de olmamasından ötürü gayrimenkul alım satım işlemleri bürokrasi nedeniyle yaklaşık bir ayı buluyor.

Avukat ve noter ücretleri nedeniyle artan maliyetlerin yanı sıra rayiç bedeller üzerinden alınan yüksek vergiler de hem alıcıyı hem satıcıyı düşündürüyor.

Kriz nedeniyle azalan taleple birlikte gayrimenkul fiyatları düşerken, önceden belirlenmiş rayiç bedeller piyasa fiyatlarının üzerinde seyrediyor. Yunan hükümeti, emlak piyasasını canlandırmak için rayiç bedelleri piyasa fiyatlarına çekecek önlemleri de parlamentodan geçirmeye çalışıyor.

Central Real Estate gayrimenkul danışmanı Yanni Sotropas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki ekonomik kriz, yüksek alım satım maliyetleri ve ek vergilerin, emlak piyasasını dondurduğuna işaret etti.

Bu durumun özellikle gayrimenkul satışlarını etkilediğini söyleyen Sotropas, ''Yunanistan'da tapu sistemi olmadığı için her alım satımda en az bir avukat ve bir noter işin içine giriyor. Bunların maliyetleri gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden binde 1. Bir de rayiç bedel üzerinden alınan yüzde 11 oranında alım satım vergisi var. Şu an en büyük problem ise gayrimenkullerin piyasa fiyatlarının rayiç bedellerinin altına düşmesi, rayiç bedellerin yüksek kalması. Aradaki fark, alıcı tarafından satıcıya yüklenmeye çalışılıyor, tabii satıcı da malını satmıyor. Bir sürü problem çıkıyor'' diye konuştu.

Sahip olduğu gayrimenkulü piyasa fiyatları düşük olduğu için satmaktan vazgeçenlerin, kiraya verme yoluna gittiğini belirten Sotropas, öte yandan kriz nedeniyle ülkede kira fiyatlarının da düştüğünü ancak kendilerinden alınan ek vergiler nedeniyle ev sahiplerinin bir yandan da kira fiyatlarını düşürmemek için direndiğini anlattı.

''İşlemler yaklaşık bir ay sürüyor''

Yunanistan'da alım satım işlerinin maliyetlerin yanında bürokrasiye de takıldığını söyleyen Sotropas, ''Bürokrasi en büyük sorun en hızlı şartlarda bir daire için alım satım 3 hafta - 1 ay sürüyor. Daha büyük bir gayrimenkul için bu süre 3 ayı bile bulabilir'' dedi.

Sorunun çözümünün tapu sistemine geçilmesi olduğunu vurgulayan Sotropas, şunları söyledi:

''Tek çözüm tapu sistemine bir an önce geçilmesi. Bu iş için iki kez de para toplandı ama geçilemedi. Ek olarak rayiç değerler üzerinden alınan yüzde 11 oranındaki alım satım vergisinin geri çekilmesi gerekiyor. Bir ev 10 kez satıldığı zaman devlet bir gayrimenkul bedelini kasasına koymuş oluyor. Bu da çok büyük bir rakam.''

Sotropas, gelecek hafta oylanacak kemer sıkma paketi içinde gayrimenkul rayiç fiyatlarını piyasa fiyatlarının altına çekme konusunda bir kanunun da yer alacağına işaret ederek, bu kanunun onaylanmasının önemli olduğunu belirtti.

''Yabancı yatırımcı düşünceli''

Türkiye dahil birçok ülkeden yatırımcılarla çalışan Sotropas, Yunanistan gayrimenkul sektörüne özellikle otel, işyeri ve arsa gibi ticari alanda talep olduğunu ancak ülkedeki sorunlar nedeniyle bu taleplerin karşılanamadığını kaydetti. Sotropas, ''Yurtdışı yatırımcılardan talep var ama onları bile karşılayamıyoruz. Çünkü herkes çok düşünceli ve tedirgin. Türkiye dahil yurtdışından büyük rakamlarla alışveriş yapacak müşteriler var ama politik sorunlar ve bürokrasi, işleri bayağı bozuyor. Herkes beklemede şu anda, sadece piyasayı araştırıyorlar'' dedi.