Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini belirterek, ''Yüksek not faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacak, ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır'' dedi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Fitch'in not artırımını değerlendirdi. Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun, 20 yıldan bu yana tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olduğunu bildirdi.

Bakan Şimşek, 90'lı yılların Türkiye ekonomisine getirdiği tahribatın kredi notuna da yansıdığını, ancak AK Parti Hükümetleri döneminde sağlanan siyasi ve makroekonomik istikrar sayesinde ekonominin yeniden yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olduğunu kaydetti.

Kredi notundaki bu revizyonun risk algısına olumlu yönde yansıyacağını, yüksek notun faiz oranlarının düşmesine de yardımcı olacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklamasına şöyle devam etti:

''Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, ayrıca ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır. Not artırımının gerçekleştiği ülkelerde iki yıllık süreçte portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar ortalama GSYH'nin yüzde 4'ü kadar artıyor. Bu çerçevede; kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi büyüme tahminlerimizi destekleyecek; hatta büyüme performansımızı artıracaktır.''