Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

HSBC Holdings Plc, hakkında ABD'de yürütülen kara para aklama soruşturmasından dolayı cezalandırılabileceğini ve kararın, banka tarafından kenara ayrılan 1.5 milyar doların "önemli bir oranda" üstünde olabileceğini ifade etti.

Banka, üçüncü çeyrekte soruşturmanın maliyetini karşılayabilmek için 800 milyon dolar ayırarak, ilk provizyonu olan 700 milyon dolarlık miktarı 1.5 milyar dolara çıkarmış oldu. HSBC aynı zamanda Birleşik Krallık'ta kredi çeken tüketicilere "yanlış bir şekilde" ödeme-koruması sigortası satılmasından kaynaklanan zararları karşılayabilmek için ayrıca 357 milyon dolar ayırdı.

HSBC bugün yaptığı açıklamada, "Mali cezaların en son oranı daha fazla, hatta büyük ihtimalle çok daha fazla olabilir" dedi.

CEO Stuart Gulliver'in bankada maliyet indirimine gitme çabaları, ABD soruşturmaları ve Birleşik Krallık'taki geri ödeme taleplerinden dolayı aksamaya uğramış durumda. Temmuz ayında ABD Senato komitesinden yapılan açıklamada HSBC'nin para aklama konusundaki yetersizlikleri, teröristlerin ve uyuşturucu kartellerinin ABD finansal sistemine erişebilmesini sağladığını belirtti. Standard Chartered Plc, Ağustos ayında bir regülatörün, bankanın İran'a yönelik yaptırımları deldiği iddiasının ardından 340 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı.