Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunanistan'ın yeni bir kurtarma fonu alma konusunda zorluklar yaşayarak ülkenin Avrupa para birliğindeki geleceğini belirsizleştirdiği söylentileri üzerine dolar karşısında son 8 haftanın neredeyse en düşük seviyesine geriledi.

Yunan Başbakan Antonis Samaras'ın siyasi zorlukların ardından dün yaptığı bir konuşmada dikkate alınan maaş ve emeklilik kesintilerinin son olacağına dair söz vermesinin ardından euro, diğer 16 büyük para biriminin tamamı karşısında zayıfladı.

Newedge USA LLC Chicago Döviz direktörü George Dowd, "Ana yön hala euronun daha düşük olacağı ve problemlerin Avrupa'da devam edeceği yönünde. ABD seçimlerinden önce hiç kimse büyük uzun vadeli bir pozisyon almıyor" dedi.

Euro, gün içerisinde 1.2767 dolara kadar inerek 11 Eylül'den bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından New York saatiyle 10:37'de düşüşünü yüzde 0.4'e sınırlayarak 1.2780 dolar oldu. Euro, yen karşısında yüzde 0.7 düştü ve 102.53 yen oldu. Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 80.22'ye çıktı.

Dowd, euronun yıl sonunda 1.23 dolara düşeceğini beklediğini ifade etti.

Samaras, Atina'da yaptığı bir konuşmada Yunan toplumunun daha fazla kemer sıkma önlemlerine tolere etmeyeceğini belirtti. Yardım alabilmek için gereken önlemlere yönelik ilk oylama ise Yunanistan'da 7 Kasım'da yapılacak.