Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika'daki zirvede bir araya gelen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, bütçe kesintisi vurgularını, ABD'nin kemer sıkmasının, hâli hazırda kırılgan seyreden küresel büyümeyi boğacağı gerekçesiyle azalttı.

Zayıf ekonomik büyümeye dikkat çeken G-20 maliye liderleri, toparlanmayı desteklemek için mali sıkılaştırmaları uygun seviyelerde tutma sözü verdi. ABD'deki başkanlık seçimlerine saatler kala dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de 607 milyar dolarlık mali uçurumunu iyi bir şekilde yöneteceğini açıkladı.

Büyüme yanlısı yaklaşım, G-20'nin en en zengin üyelerinin mali sıkılaştırma vaatlerinin 2 yıl sonrasındaki söylem değişikliğine dikkat çekiyor. G-20'nin yeni duruşu, kemer sıkma politikalarının, ekonomik büyümeyi desteklenmesi beklenen yatırım ve tüketime yarım etmekten çok zarar verdiğini de yansıtıyor.

Açıklamanın, "görüş birliğinin daha az kemer sıkma yanlısı" olduğuna işaret ettiğini belirten Deutsche Bank AG'nin baş uluslararası ekonomisti Torsten Slok, "Önceden kemer sıkmanın en iyi yöntem olduğu düşünülüyordu, ancak piyasalar artık buna inanmıyor ve politikacılar da yapabilecekleri konusunda daha gerçekçi olmaları gerektiğinin farkına varmaya başladı" dedi.

Japonya'ya hâlen gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 237'sine karşılık gelen borç oranlarının aşağı çekmesi çağrısı yapılırken, Avrupa'dan da bankacılık birliği gibi şyeni krizle mücadele politikalarını sürdürmesi istendi.