Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Hükümeti'nin elindeki likidite miktarının azalmasına yol açan yasama finansmanı anlaşmazlığı dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın yerel hükümetlerini tehdit ediyor. Japonya'daki yerel hükümetler, giderlerini ödeyebilmek için bankalardan borçlanıyor.

En kuzeydeki Hokkaido ve batıdaki Wakayama vilayetlerinin maliye birimleri, yerel hükümetlerin kredi almalarının sonrasında ekstra faiz maliyetleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ulusal Yöneticiler Birliği'nin başkanı ve Kyoto vilayeti valisi Keiji Yamada, fonlamanın azalmasından ötürü kamu hizmeti harcamaları ve yoksullara verilen teşviklerin tehlikede olduğunu söyledi.

Kamu giderlerinin üçte ikisini oluşturan yerel hükümetlerin harcamalarındaki bozukluk, hâli hazırda hız kaybeden ihracata ve sanayi üretimiyle başı dertte olan ekonomi üzerindeki baskıları artırabilir. Merkezi hükümet parasının bu ayın sonuna kadar bitme riskiyle karşı karşıya bulunurken, Muhalefetteki Liberal Demokrat Partisi'nin lideri Shinzo Abe tartışmalı yasamanın parlamentoda gündeme getirilmesine izin vereceğinin sinyalini verdi.

Fonların bitmesinin, nüfusun azalması ve şirketlerin üretimlerini deniz aşırı ülkelere taşımasıyla zayıflamakta olan bölgesel ekonomiler için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Norinchukin Research Institute Co.'nun başekonomisti Takeshi Minami, yerel hükümetlerin kendi ayakları üzerinde durmakta zorlandığını, bu sebeple de sırtlarını merkezi hükümete dayamaktan başka çarelerinin olmadığını söyledi.