Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki seçimlerin öncesinde Japon hisselerinin düşmesi ve Yunanistan'ın kurtarma fonlarını almakta zorlanacağına ilişkin endişelerin etkisiyle yen, önemli paraların çoğu karşısında değer kazandı.

Japon yeni, Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan verilerin borç krizinin büyümeye zarar verdiği sinyallerini artıracağı beklentisi üzerine euro karşısında 3. gününde de primlendi. Avustralya doları, ülkenin merkez bankasının faizleri beklenmedik şekilde sabit bırakması üzerine 5 haftanın zirvesine tırmandı.

Kemer sıkma önlemleri parlamentonun desteğini alamazsa Yunanistan'ın kurtarma yardımı almakta zorlanacağını belirten Gaitame Online Co.'nun Tokyo'daki Döviz danışmanlarından Masakazu Sato, dikkatlerin  yeniden Yunanistan'a çevrilmesiyle yenin güvenli varlık arayışından desteklenebileceğini söyledi.

Yen, dolar karşısında bir ara 79.96'ı görmesinin ardından dünkü seviyesinden yüzde 0.4 güçlenerek 80.05 seviyesine çıktı. Japon yeni, euro karşısında son 2 seansta yüzde 0.9 yükselmesi sonrasında bugün de yüzde 0.4 değerlenerek 102.36 düzeyine çıktı. Euro, dün dolar karşısında 1.2767 dolardan 11 Eylül'den bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün 1.2791'den işlem gördü.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmedi.

Yunanistan bu ay 31 milyar euroluk kurtarma kredisinin dilimini almaya çalışırken, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, 3 partili koalisyonunda karşıt seslerle karşılaşıyor. Demokratik Sol partisi lideri 4 Kasım'da uluslararası kreditörlerin talep ettiği istihdam yasası değişikliğine karşı olduğunu bir kez daha tekrarladı.