Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 maliye liderleri küresel büyümenin yavaşlamasıyla rekabetçi devalüasyonun önlenmesi çağrısında bulunarak, daha esnek kur politikaları vaad etti.

Meksika City'deki G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, "Daha piyasa tarafından belirlenen döviz kuru sistemlerine ve temelleri yansıtacak esnek kur politikalarına daha hızlı yönelinmesi
çağrılarımızı yineliyoruz" dedi.

ABD'den Japonya ve Avrupa'ya kadar birçok ülkede can sıkıcı seviyelerde seyreden büyüme, bu ülkelerdeki merkez bankalarını parasal teşviklerini artırmaya iterek, gelişen piyasaların para birimlerini destekleyerek, ekonomilerine zarar vereceğine ilişkin endişeleri tırmandırdı. Diğer yandan gelişmiş ülkeler Çin gibi ülkelere, piyasaların döviz kurlarını belirlemesine izin vermeleri çağrısında bulundu.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ABD ve Avrupa'yı kur savaşlarına neden olmakla suçlarken, daha küçük ekonomilerdeki politika yapıcılar, merkez bankalarının teşviklerini savundu. Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan, gelişmiş ülkelerdeki güçlü büyümenin tüm dünyaya yarar sağlayacağını söyleyerek, Fed, Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın hamlelerine destek verdi.

G-20 yuanın dolar karşısında geçtiğimiz ay yüzde 0.7 değerlenerek, en çok işlem gören gelişen piyasa paralarında en iyi performansa sahip olmasının ardından Çin vurgusu yapmaktan kaçındı.