Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar Endeksi, yatırımcıların, Barack Obama'nın Kongre'yi mali uçurumu engelleme konusunda ikna etmekte zorlanacağı endişeleri üzerine güvenlik aramasıyla son yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölgedeki krizin Almanya'yı da etkilediğini söylemesinin ardından son iki ayın en düşük seviyesine indi. ABD para birimi, Obama'nın şimdiki Fed parasal genişleme politikalarına karşı çıkan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'i yenmesinin ardından yen karşısında zayıfladı. Obama şimdiyse toplam 600 milyar dolarlık vergi arttırımı ve harcama kesintilerinden oluşan ve ABD ekonomisini tekrar bir resesyona gönderebilecek mali uçurumla karşı karşıya.

Miller Tabak şef ekonomi stratejisti Andrew Wilkinson, "Çok açık bir şekilde gördüğümüz şey riskin bir nebze azaldığıdır. Hiç bir şey, mali uçurumun hallolmayacağını söylemiyor ama bu hisselerden kaynaklanan bir domino efektidir ve tuğlalardan bir tanesi de daha güçlü dolardır" dedi.

Dolar, günün erken saatlerinde euro karşısında 1.2737 dolara ulaşarak 7 Eylül'den bu yana en güçlü seviyeyi görmesinin ardından, New York saatiyle 09:17'de yüzde 0.4 artarak 1.2757 dolar oldu. ABD para birimi, yen karşısında yüzde 0.6 değer kaybetti ve 79.91 yen oldu. Euro ise yüzde 1 düştü ve 101.94 yene geriledi.

Doların altı büyük ticaret partnerlerinin para birimleri karşısında hareketini takip eden Dolar Endeksi yüzde 0.3 yükseldi 80.83 oldu.