Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de bugün başlayan Komünist Partisi Kongresi'nin sonrasındaki yeni nesil liderler için hedef belirleyen Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Çin'de kişi başına düşen gelirin 2020'ye kadar ikiye katlanması gerektiğini söyledi.

Komünist Parti'nin bir sonraki genel başkanı olacak olan Xi Jinping'e cumhurbaşkanlığını devretmesinin öncesinde Hu, daha fazla finansal denetim ve daha yerel seviyede demokrasi çağrısında bulundu. Eski Chongqing parti lideri Bo Xilai'nin partiden atılmasının yalnızca 6 hafta sonrasında Hu, 18. parti kongresine katılan delegelere yollarından sapmadan yolsuzlukla mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

18. Çin Komünist Partisi Kongresi'nin sonunda liderleri yeniden seçilecek olan Politbüro Komitesi, Dünya Bankası'nın "Çin'in yüksek gelirli bir ekonomi olması gerektiği" şeklinde ifade ettiği politika değişiminin sinyallerini verebilir. Reform ajandasında,  devlet kontrollerindeki tekellerin bölünmesinden kredi oranlarının düşürülmesi ve doğal kaynaklarda fiyat düzenlenmesi yapılmasına kadar bir dizi değişiklik bulunuyor.

Bu reformları erteleme lüksünün bulunmadığının altını çizen Çin Merkez Bankası'nın eski çalışanlarından, şimdi de Citigroup Inc.'in kıdemli ekonomisti olan Ding Shuang, "Geçtiğimiz 10 yılda ekonomi önceki dönemlerde yapılan değişikliklerden yararlandı. Şimdi yenilerinin zamanı" dedi.