Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Bayrak Günü kutlamalarında, Bayrak Meydanı ziyaretçi akınına uğradı.

Çok sayıda vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren ellerinde Azerbaycan bayrakları ile Bayrak Meydanı'nı ziyaret etti.

Bayrak Meydanı konferans salonunda düzenlenen kutlama töreninde Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasının ardından, ilkokul öğrencileri tarafından müzik ve halk oyunları gösterisi düzenlendi. Törende, bayrak konulu resim yarışmasında başarılı olan ilkokul öğrencileri ödüllendirilerek, ardından Bayrak Meydanı'nda bulunan Bayrak Müzesi ziyaret edildi.

Ziyaretçiler, müzede sergilenen Azerbaycan tarihinin çeşitli dönemlerine ait bayrak, flama ve armalara büyük ilgi gösterirken, 1918 yılında İstanbul'daki Azerbaycan Cumhuriyeti temsilciliğinde dalgalanan bayrağı çok sayıda ziyaretçi yakından inceledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yayımladığı mesajında, "Bayrağımız, gurur kaynağımızdır. Bayrağımız canımız, kanımızdır. Bugün Azerbaycan'ın her yerinde bu bayrak dalgalanmaktadır. Toprak bütünlüğümüz temin edildikten sonra, bu bayrak, işgal altındaki bölgelerimizde de göndere çekilecektir. Bu bayrak, Karabağ'da, Hankendi'nde, Şuşa'da dalgalanacaktır. Var olsun Azerbaycan bayrağı! Yaşasın Azerbaycan!" ifadelerini kullandı.

Üç renkli Azerbaycan bayrağı, 9 Kasım 1918'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti hükümeti toplantısında kabul edilmişti.

Sovyetler Birliği'nin dağılması ile bağımsızlık elde eden Azerbaycan, Halk Cumhuriyeti döneminde kabul edilen bayrağı 1991'de tekrar milli bayrak olarak benimsemişti.

2009'da da 9 Kasım günü, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile "Devlet Bayrak Günü" ve resmi tatil ilan edilmişti.

Ayrıca, 1 Ekim 2010'da başkent Bakü'de Hazar Denizi kıyısında, uzunluğu 70, eni 35 metre olan ve 162 metre yükseklikte dalgalanan "Devlet Bayrağı"nın açılışı yapılmıştı. Ağırlığı 350 kilogram olan bayrak, "dünyanın en büyük bayrağı" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti. Bayrağın bulunduğu yer "Devlet Bayrak Meydanı" ismini almış ve burada "Bayrak Müzesi"nin açılışı yapılmıştı.