Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Fransız sanayii üretimindeki düşüşün Avrupa'daki ekonomik görünümün kötüleştiğine yönelik söylentileri artırmasıyla dolar karşısında son 2 ayın en düşük seviyesine ilerlerken, yen karşısında da neredeyse son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Euro, Yunan yasa yapıcıların 11 Kasım'da önümüzdeki yılın bütçesini oylamak üzere hazırlıklar yaparken, dolar ve yen karşısında haftalık kayıplara doğru yol aldı. İsveç kronu diğer 16 büyük para birimi karşısında gerilerken, Brezilya reali dolar karşısında 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Gain Capital Group LLC kıdemli Döviz stratejisti Eric Viloria, "Avrupa'da büyümeye yönelik endişelerin olması çok şaşırtıcı bir durum değil, fakat daralma tahmin edilenden daha derin olabilir gibi görünüyor" diyerek, bu durumun da negatiflik yaratarak euro üzerinde etkili olacağını belirtti.

Euro, New York saatiyle 12:57'de yüzde 0.2 gerileyerek 101.15 yene gerilerken, gün içerisinde 100.43 yeni görerek 11 Ekim'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Euro, yen karşısında bu hafta toplam yüzde 2 değer kaybetti. Avrupa'nın ortak para birimi yüzde 0.2 düşerek 1.2721 dolara gerilerken, gün içerisinde 1.2690 dolarla 7 Eylül'den bu yana en düşük seviyeye dokumuş oldu. Dolar karşısında bu hafta euro yüzde 0.9 zayıfladı. Yen ise çok fazla değişmeyerek dolar başına 79.52 yen oldu.