KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin'deki Komünist Parti kongresinde konuşan Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, yetkililerin, ihracattaki sıçramaya rağmen ekonomik görünüme ihtiyatlı yaklaşımına bir yenisini daha ekleyerek, "5 yıllık kriz" olarak ifade ettiği krizin Çin üzerindeki etkilerini vurguladı.

"Genel olarak makro ekonomik kontroller başarılı" diyen Zhou, ancak finansal krizin bitmediğini ve Euro Bölgesi borç krizi olarak öne çıktığının altını çizerek, bu sorunla ilgilenilmeye devam edildiğini söyledi.

Çin'de ihracat Ekim'de hızlandı ve ülkenin ticaret fazlası 32 milyar dolara çıktı. Ekonomideki gelişmeler, ülkenin  yeni liderlerine güçlenen bir ekonominin eşlik edeceği sinyallerini kuvvetlendirse de, Ticaret Bakanı Chen Deming, ticaret görünümünü karamsar buldu; ekonomi planlama müdürü Zhang Ping ise ülkenin toparlanmasının daha güçlü temellere ihtiyacının olduğunu savundu.

Politika yapıcıların sıon büyüme sinyallerini, dış talep risklerinden ötürü ilkin abartmamaya çalıştığına dikkat çeken Morgan Stanley'nin Hong Kong'taki ekonomistlerinden Helen Qiao, ABD ve Avrupa'nın 3-5 yıl içinde kaldıraçlardan kurtulmak zorunda olduğu düşünüldüğünde, çok da iyimser olmamak gerektiğini belirtti.

 

Advertisement